Nattskräck BIG TIME

I natt hade vi nog den första riktiga nattskräcken. Det har hänt förut att Isak drömt väldigt mycket och vaknat och varit väldigt ledsen men i natt slog det alla rekord.

Han vaknade kring 22.45 och fullkomligt gallskrek som att någon bitit han, sedan var han så ledsen och arg och ingenting hjälpte när vi försökte trösta han. Han pratade om ”dörren, dörren, öppna dörren”.

Det tog ca. 30 minuter innan han helt utmattad somnade om och sen sov han oroligt resten av natten.

På growingpeople.se står det just att det är från 2 år sådant här kan uppstå och visst känns det bekant. Men hua vad det knep i både mitt och mannens hjärta n’är liten var så rädd och inget hjälpte.

”Sömnproblem från två år …

 (5/7)

Nattskräck och sömngång

Dessa två problem uppträder under djupsömnen, vanligen i början av natten, och är så kallade partiella uppvaknanden.

Under ett partiellt uppvaknande är barnet inte vaket, det är omedvetet om omgivningen och är okontaktbart, men agerar ut på ett mer eller mindre bisarrt sätt.

Sömngång är vanligast i åldern 5-8 år och förekommer hos upp till 20% av alla barn.

Nattskräck, som förekommer hos cirka 5% av alla barn, präglas av intensiv skräck, till skillnad från sömngång. Föräldern väcks av ett plötsligt, isande skrik från barnet som är skräckslaget och okontaktbart. Under en nattskräcksattack, men också vid agiterad sömngång, kan barnet rusa runt planlöst och riskerar att skada sig. Se därför till att rummet är säkert så att barnet inte kan göra sig illa. Både attacker av sömngång och nattskräck varar vanligen cirka 10-20 minuter, men upphör spontant genom att barnet somnar om. Efterföljande morgon minns barnet sällan händelsen. Barn som vaknar ur en nattskräcksattack återger ibland vaga minnesbilder av ospecificerad skräck. Dessa minnesbilder saknar den detaljskärpa som är typisk för en mardröm.

Orsaker
Både sömngång och nattskräck kan finnas i släkten, det vill säga vara ärftligt. Hos vissa barn utlöses attacker lättare om barnet har upplevt allvarlig stress eller har feber och ofta under den sömn med extra mycket djupsömn som följer efter en period av sömnbrist.

Vad kan jag göra?
Det finns sällan någon anledning att försöka väcka barn som har en attack av sömngång eller nattskräck, eller att tala med barnet om attacken påföljande dag. Bäst är om barnet somnar om efter sin attack. Se till att barnet får tillräckligt med sömn. Vissa barn kan ha nytta av en något förlängd tupplur under dagen. Barn som har regelbundet återkommande attacker, till exempel två timmar efter insomning, kan ibland behandlas med så kallad schemalagd väckning. Cirka en halvtimme innan beräknad tidpunkt för en attack kan man försiktigt väcka barnet, och sedan låta barnet efter en kort stund somna om på nytt. När barnet somnar om påbörjas en ny sömncykel. Erfarenhetsmässigt minskar detta ofta risken för en attack. Vid intensiva och långvariga besvär eller om nattskräck eller sömngång fortsätter efter tolvårsåldern bör du söka hjälp hos barnläkare för bedömning om ytterligare åtgärder bör göras.

Mardrömmar

Mardrömmar uppträder ofta under den senare delen av natten. Efter en mardröm blir många barn klarvakna, de minns ofta detaljer av sin otäcka dröm och kan behöva tröst och kontakt. De flesta barn har enstaka mardrömmar. Det är ovanligt att barn har återkommande och intensiva mardrömmar. Om barnet har detta kan det vara tecken på att det finns andra problem, till exempel i samband med svåra händelser i familjen eller i omgivningen. 

Har era/ert barn haft riktig nattskräck och hur har ni hanterat det?

 

3 thoughts on “Nattskräck BIG TIME

  1. åh nej vad jobbigt vännen… vi har ju haft nattskräck här hemma, kan ju förekomma hos mindre barn också. det är fullständigt urläbbigt eftersom dom ju verkar helt vakna… vi har hanterat det med hjälp av att gå ur rummet, tända alla lampor, ge vatten, sjunga jättehögt och släppa in kall luft. Ja, att helt enkelt försöka fasa in i ny sömn genom att bryta mönstret.

    herregud, finns det ingen rättvisa med sömnen kan jag tänka ibland? nattskräck när han precis börjat sova så gott er pojke.

    stor styrkekram!

    • Känns just så. när vi äntligen lyckats få han och oss att sova bra så kommer detta med… Jag ger upp.Varför får alla andra (ja förutom ni med då i perioder) sova bra tänker jag ofta???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s